Doorgaan naar hoofdcontent

Het dopjesmonstertje




Onze Anna kwam maandagmorgen vrolijk in de klas. Wat had ze ons gemist!  Ze had haar rugzak mee. Ze huppelde doorheen de klas. We hoorden gerammel in haar rugzakje. "Wat was dat?" 

Anna ontmoette in de vakantie een super lief monstertje: HET DOPJESMONSTERTJE. Ze werden de beste vrienden. Het dopjesmonstertje verzamelt dopjes en Anna hielp hem hierbij. Doorheen de twee weken verzamelden we met hen mee.



  • We maakten ons eigen dopjesmonstertje. Hierbij stempelden we met dopjes en legden de focus op stempelen OP en IN het monstertje. We leerden een patroon van 2 of 3 vervolledigen om de doos te versieren.
  • We sorteerden dopjes volgens kleur en vorm.
  • We telden dopjes: we oefenen het tellen tot 4 en verder voor wie dit kan.
  • We leerden een liedje over een fles.
  • We leerden nieuwe woordenschat met onze sprekende muur: de dop, de fles, vol, leeg, halfvol, open draaien, dicht draaien, drinken, uitschenken, ...
  • We maakten een dopjesrupsje. 
  • We maakten opdrachtkaarten na. Kijk goed naar de kleur en het aantal dopjes!
  • We programmeerden de Co de rups om naar het gevraagde monstertje te rijden en we speelden nog een ander spel waarbij de kindjes moesten rollen met de kleurendobbelsteen én met een dobbelsteen met een aantal stippen om zo te weten welke kleur en het aantal dopjes die aan het monstertje moesten gegeven worden. 
  • Er was een tik tak voorstelling over dopjes en flessen
  • We leerden voor het eerst een estafettespel spelen. De drie groepen moesten 'zigzag' lopen tussen de kegels en ondertussen een dopje in een lepel overbrengen naar de overkant van de zaal. 
  • We herhaalden op een ander moment nog eens de afspraken voor een ander estafettespel met andere opdrachten en bewegingsvormen.
  • Tijdens een muzisch moment vulden we potten met 1, 5 en 10 dopjes. Hoor je de verschillen?
  • 1 kindje verstopte zich in de klas en schudde met een fles met enkele dopjes. Hoor je waar het kindje verstopt zit?

Tijdens het onthaalmoment leren we nu ook de dagen van de week. Dit doen we me het volgende versje:

maandag kijk ik naar de maan  

dinsdag zie ik een dino staan

woensdag is van woef-waf-hond 

donderdag gaat de donder rond

vrijdag wil mijn vriendje komen 

zaterdag zaag ik honderd bomen 

zondag zit ik in de zon,  

en de week is om !






Reacties

Populaire posts van deze blog

Onze eerste schooldag in de Anna-klas

  Ontdek onze foto's hier

De herfst

We begonnen het arrangement met een leuke boswandeling in het Arboretum in Bovekerke. Daar deden we verschillende opdrachtje en activiteiten:  Naar hartenlust rapen en ontdekken van het bosmateriaal  Bomen knuffelen  Bomen vergelijken  Blaadjes, nootjes, ... tellen  De blaadjes omhoog gooien  Het Budopad volgen (Dit is een bewegingspad in het bos)  Bomen proberen omver te duwen ... In de klas kwamen verschillende activiteiten aan bod:  Tijdens de eerste week legde we de focus op het bos in het algemeen: Waarnemen van het gevonden bosmateriaal. Hierbij legden we de focus op de begrippen: bolster, kastanje, blad, boom, stam, eikel, tak, wind, dennenappel, bos.  Aanleren van het liedje 'Ploem de Pluimstaart'  Ontdek ons themaliedje hier We maakten een herfstboom: De stam en de takken inschilderen in bruin: focus op de juiste penseelgreep en het binnen de lijntjes kleuren  De boom versieren met geknipte herfstblaadjes  Ploem de Pl...

Pompoenen

We startten het arrangement "pompoenen" op een geheimzinnige wijze...  In de klas lag er op de tafel een groot zwart laken. Onder dat laken lagen er precies grote ronde dingen. ONEE! WAT ZOU DAT ZIJN?  We namen de pompoen waar:  Welke kleuren heeft de pompoen? Hoe ziet de pompoen er uit?  Hoe ziet een pompoen er aan de binnenkant uit?  Wat kunnen we doen met een pompoen? We maakten lekkere pompoensoep. We maakten kennis met het begrip ROND. We knipten in oranje papier. We maakten een pompoentje in echte klei. We gingen langs in de bibliotheek. Dit zullen we vanaf nu iedere maand doen. We leerden een versje over pompoenen: Pompoen, pompoen, ik geef je een zoen. Je bent zo mooi rond,  en in de soep, héél gezond. Een beetje peper, een snuifje zout, deze soep is beter warm, dan koud. Er was een 'schrijfdans activiteit' en zo leerden de kindjes de ronde vorm ervaren. Eerst met hun hele lichaam (een rondedans, zwieren en zwaaien met de armen in de lucht) en ...